Magdalena Andersson.

Moderatkvinnor kräver fler toppositioner

Uppdaterad 12:30
Moderaterna har inte klarat det interna jämställdhetsarbetet. Det anser moderatkvinnorna och kräver att 40 procent av partiets ledande poster går till kvinnor. Av de moderater som är kommunstyrelseordförande är 71 män och 21 kvinnor.

-  Ibland är det män som inte släpper fram, tyvärr. Så är det. Ibland är det kvinnor som säger: Nej ta inte mig, jag kan inte och jag har inte varit med så länge och massa sådana ursäkter.

Magdalena Andersson är riksdagsledamot för moderaterna och ordförande för moderatkvinnorna. Hon menar att moderaterna har problem. Det syns, eftersom färre kvinnor än män röstar på partiet. I förra valet skiljde det fem procent, i detta val har gapet ökat till åtta procent.

Även om 45 procent av partiets medlemmar är kvinnor, är det bara 24 procent som fått ordförandeposter i kommunstyrelser.

– Jag tycker inte det är relevant att göra någon speciell könsmaktsanalys, säger moderaternas partisekreterare Per Schlingmann.

– Men man kan konstatera att det säkert finns mängder med duktiga kvinnor som också skulle kunna vara kommunstyrelseordförande. Det är olyckligt att vi är i det fallet så pass få kvinnor.

Moderatkvinnorna vill att 40 procent av de ledande posterna ska gå till kvinnor. Hur många procent vill du ska gå till kvinnor?

– Det har vi inte satt upp ännu. Det viktiga är att alla i partiet känner att de får vara med och bedöms utifrån de individer de är och inte utifrån exempelvis kön och så vidare. Det mål moderatkvinnorna satt upp tycker jag låter fullt rimligt, och i många församlingar är det något vi redan uppnår idag, säger Per Schlingmann.

Moderatkvinnorna kommer på partistämman att kräva att partistyrelsen tar fram en jämställdhetsstrategi. Målet är att 40 procent av de ledande positionerna ska gå till kvinnor, berättar Magdalena Andersson.

– Vi tycker att det är ett rimligt mål med tanke på det resultat som är nu, och att det handlar om redan 2010.

Är moderaterna sämst i klassen idag bland partierna?

– Det är inte roligt att behöva säga det, men så är det på vissa ställen. Det är detta vi vill ändra på, säger moderatkvinnornas ordförande Magdalena Andersson.

Johanna Sjövall
johanna.sjovall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista