Studentprotester i Caracas mot stängningen av tv-kanalen RCTV.

Stängd TV-kanal vållar stora protester

I Venezuela har det under hela veckan pågått demonstrationer både för och emot regeringens beslut att inte förlänga sändningstillståndet för landets äldsta TV-station, RCTV. Men det har också förekommit internationella reaktioner.

Brasiliens president Lula da Silva kallade igår hem sin ambassadör i Caracas sedan Hugo Chavez liknat den brasilianska senaten vid en flock papegojor som bara upprepar vad Washington säger. Det var Chavez svar på dom brasilianska senatorernas begäran att ompröva beslutet att inte förlänga RCTV:s sändningstillstånd.

Och det tvingade i sin tur Lula, normalt en av Chavez allierade, att protestera. Förutom hemkallandet av ambassadören offentliggjordes en not där Lula skarpt kritiserar alla försök att ifrågasätta brasilianska institutioners demokratiska integritet. Tidigare kallade Chavez, av samma anledning, Chiles senatorer för fascister, vilket i sin tur bidrog till att skapa en mycket isig atmosfär mellan Michelle Bachelet och Chavez.

Kan bli en bumerang
När det gäller själva sakfrågan, det vill säga beslutet att inte förlänga RCTV:s sändningstillstånd, så har de flesta latinamerikanska presidenter hållit en låg profil och sagt att det rör sig om en intern venezuelansk angelägenhet. Men Hugo Chavez något lättfärdiga sätt att reagera när andra institutioner uttalat sig, har drivit det hela till något som ännu inte är men som har potential att bli en diplomatisk kris.

Och även inom landet kan det visa sig att beslutet att säga nej till RCTV kan bli en bumerang. 70 procent av venezuelanerna är enligt opinionsmätningar emot beslutet, helt enkelt därför att RCTV var deras kanal. Där fanns de bästa såpoperorna, de bästa barnprogrammen, de roligaste showerna.

Och om inte den nya TV-kanal som ersätter RCTV kan producera ett liknande programutbud så kan missnöjet komma att jäsa. Vilket i sin tur kan ge oppositionen den mylla den behöver för att återhämta sig efter den räcka av misstag den begått de senaste åren.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista