Vaknade till ny värld efter 19 år i koma

Den internationella succéfilmen ”Good bye, Lenin!” om en mamma som hamnade i koma och missade kommunismens fall och Tysklands återförening, har blivit verklighet i Polen där en man efter nästa två decennier i koma vaknat upp till en helt ny omvärld.

År 1988 körde ett tåg på järnvägsarbetaren Jan Grzebski som föll i koma, läkarna gav honom en kort tid att leva. Men hustrun tog hem den sovande mannen från sjukhuset och vårdade honom i alla år i bostaden.

Härom dagen vaknade mannen upp efter 19 år i koma. Han berättade i går kväll i den polska tv-kanalen Polsat att han under alla de 19 åren hört vad omgivningen pratat om och var så arg på sig själv att han inte kunde svara.

När Jan Grzebski föll i koma styrdes Polen av en kommunistisk regim, landet var medlem i Warszawapakten och en del av östblocket. Nu är Polen medlem i både Nato och EU och styrs av en konservativ regering.

Vårdade sin man i två årtionden
Men inte bara det, hela gatubilden är annorlunda. Den förre järnvägsarbetaren säger: Vad som slår mig är alla dessa människor som går runt och pratar i mobiltelefon och bara gnäller. Jag har då inget att klaga på.

När fyrabarnfadern Jan Grebski vaknade upp upptäckte han till sin förvåning att han har elva barnbarn. Med ömsesidig blyghet lär de nu känna varandra. Barnbarnen minns ju bara sin farfar och morfar som en sjuk person som låg och sov hela tiden.

Den verkliga huvudpersonen i denna rörande historia är naturligtvis hustrun Gertruda som i nära två årtionden dagligen vårdade sin man, matade, tvättade och masserade honom, hon grät och bad men visste att en dag skulle undret inträffa. Men de enda besökarna frågade var: Lever han fortfarande?

Kjell Albin Abrahamson, Gdansk
kjell_albin.abrahamson@sr.se