S släpper heliga bostadsprinciper

Nästa vecka håller de allmännyttiga bostadsbolagen, Sabo, kongress. Det här brukar vara ett bostadspolitiskt slagfält. Men i år är det kompromisser som gäller. Bland annat är socialdemokraterna beredda att slopa allmännyttans hyresledande roll, skriver tidningen Bofast.

– Det är vårt nya idépolitiska program som är förklaringen, säger Sabos:s socialdemokratiska ordförande, Annika Billström.

– Idag är samtliga partier som sitter i Sabo:s styrelse överens om det här idéprogrammet som ska behandlas av kongressen i juni. Det är total politisk enighet, från vänsterpartiet till moderaterna.

Det krångliga valsystemet inom Sabo gör att socialdemokraterna även i fortsättningen kommer att styra. Sex socialdemokrater och fem borgerliga sitter i Sabo:s styrelse.

Upphävas eller avvecklas
Men är det kompromisser som gäller nu? Socialdemokraterna i Sabo föreslår att allmännyttans hyresnormerande roll ska upphävas. Här går man definitivt de borgerliga till mötes. I förra veckan lade bostadsminister Mats Odell fram ett nytt utredningsdirektiv. Han talar om att avveckla de kommunala bolagens hyresnormerande roll.

Upphävas eller avvecklas - de kommunala bostäderna ska inte längre bestämma bruksvärdeshyran, eller det så kallade hyrestaket, på orten.

– Kan vi hitta ett mer rättvisande hyressättningssystem eller inte? Den dialogen, den processen, är nu igång.

Innebär det att socialdemokraterna ändrat sig?

– Nej, det innebär det inte. Vi vill se om vi kan hitta ett nytt system. Ingen av oss vill ju ha en statlig hyresdomstol.

Hyresgästföreningen har i åratal slagits för självkostnadsprincipen i allmännyttan, så att inte kommunerna använder bostadsbolagen som mjölkkossor.

Här går Sabo tvärt emot; det nya idéprogrammet fastslår kort och gott att allmännyttan ”inte omfattas av självkostnadsprincipen”. Och det är inte fel med överskott när man ska renovera miljonprogrammets hus, menar Annika Billström.

– Då är det rimligt tycker vi att man också har ett överskott i ekonomin, så att man kan använda pengarna på bästa sätt, säger Annika Billström, som kandiderar för ännu en period som ordförande i SABO.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista