Dan Eliasson.

Migrationschef hotar hänga ut kommuner

Det är skandalöst att många kommuner inte vill ta emot ensamkommande flyktingbarn. Det säger Migrationsverkets nye chef Dan Eliasson, som hotar att hänga ut de kommuner som inte erbjuder sig att hjälpa till med barn som flytt till Sverige. Enligt Eliasson har alla kommuner råd om de bara vill.

– Kommunerna är väldigt långsamma i det avseendet. Många kommuner vill inte ta något ansvar alls. Jag tycker faktiskt att det är skandalöst i dagens Sverige där kommunerna har mycket bra ekonomi. De borde kunna ta större ansvar tycker jag.

Efter bara en vecka som generaldirektör på Migrationsverket tar Dan Eliasson strid med majoriteten av landets kommuner. För trots att regeringen i vårbudgeten avsatte mera pengar till kommuner som tar ansvar för asylsökande ensamma barn, väntar enligt Eliasson fortfarande mellan tre och 400 barn på besked om vart dom ska flytta. De kommunpolitiker som inte tar hand om ensamkommande flyktingbarn ska få stå till svars för det, hotar Eliasson.

Tänker vidta åtgärder
– Om den här frågan inte löser sig under hösten tänker jag faktiskt vidta åtgärder mot de här kommunerna. Jag tänker hänga ut dem och tydliggöra för medborgarna i de här kommunerna att den här kommunen inte har sträckt ut handen och tagit sitt ansvar mot ensamkommande barn. Jag tror inte invånarna i den kommunen ställer upp på den politiken. Jag tro att man känner att man kan ta emot två, tre barn. Det har varje kommun råd med.

Samtidigt säger sig Jan Eliasson ha förståelse för de kommuner som protesterar mot att nyanlända vuxna flyktingar får bosätta sig var de vill. Eliasson tror att flyktingarnas rörelsefrihet kan behöva begränsas.

– Man måste titta på den där frågan och se om man kan föra den något steg vidare, kanske hitta någon begränsningsregel, eller någon anvisningsregel. Jag utesluter inte det, säger Dan Eliasson, ny chef för Migrationsverket.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista