Pekgul omvald av s-kvinnorna

Nalin Pekgul omvaldes i eftermiddag som ordförande i det socialdemokartiska kvinnoförbundet. Det blev en lång debatt och sluten omröstning på förbundsmötet i Sollentuna. Motkandiaten var Veronika Palm, men det blir alltså Nalin Pekgul som leder kvinnoförbundet i fyra år till.

– Tusen tack för förtroendet. Det känns lite extra den här gången än förra, av det skälet att ni faktiskt har prövat mig nu i fyra år och ändå valde ni att stå ut med mig i fyra år till, sa Nalin Pekgul i sitt tacktal.

Det är ovanligt att en sittande ordförande som kandiderar till omval blir utmanad på det här sättet som du blev av Veronika Palm, vad tror du det beror på?

– Det vet jag inte, men jag tyckte det var kul. Jag har inte haft något problem med att ha en person som utmanar mig. Det tycker jag är bra.

Men vad gör du själv för analys, vilka frågor handlar det om?

– Frågan om sex timmars arbetsdag.

Nalin Pekgul fick 59 av de 99 ombudens röster och vann därmed mot motkandidaten Veronika Palm. Det har varit ovisst hur starkt stöd Nalin Pekgul egentligen hade i det socialdemokratiska kvinnoförbundet inför dagens förbundsmöte. Sex av distrikten och en rad klubbar hade nominerat riksdagsledamoten Veronika Palm som ny ordförande och många ledamöter passade på att tala sig varma för henne.

En stridsfråga har varit Nalin Pekguls linje att inte fortsätta driva kravet på lagstiftning om sex timmars arbetsdag, en hjärtefråga för flera s-kvinnor. Flera betonade att Veronika Palm sitter i riksdagen och att det är en viktig plattform för den som ska leda s-kvinnorna. Andra menade tvärtom att vara ordförande för s-kvinnor är inte en bisyssla som man gör vid sidan om sitt riksdagsuppdrag. Flera ombuden propagerade för hur viktigt det är att nå fram i media, vilket de tycker att Nalin Pekgul lyckats med. Nu blir hon alltså kvar i fyra år till som s-kvinnornas ordförande.

Veronika Palm som är 34 år och tidigare varit europaparlamentariker kommenterar att Nalin Pekul nu blir omvald så här:

– Det känns skönt att det är över, att omröstningen varit och att vi haft en väldigt bra diskussion om hur vi vill att ledarskapet i förbundet ska se ut. Jag tror att både för mig och för Nalin har den här diskussionen varit viktig. Det behövs och visar på vitalitet i organisationen att man vågar ta diskussionen och vågar sköta det schysst och snyggt också, säger Veronika Palm.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se