Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Brevbärarfack oroas av rationaliseringsplaner

Inom posten finns ett förslag om att lägga ut brevutbärningen på entreprenad, enligt en intern rapport. Orsaken är att mängden brev som posten får hantera väntas halveras. SEKO kritiserar planerna - samtidigt som styrelseordföranden, Claes Ånstrand, tillbakavisar att förändringar är på gång.
Postens styrelseordförande Claes Ånstrand tror också att själva hanteringen av brev och paket kommer att minska, men någon brevutbärning på entrepenad är det inte tal om nu, säger han. – Det viktigaste just nu tror jag är att vi bestämmer oss för hur utvecklingen kommer att se ut. Det vi vill i styrelsen är att få en ordentlig diskussion om framtiden. Sedan får vi återkomma till vilka åtgärder vi ska vidta baserat på det. Postens vd Lennart Grabe bekräftar att rapporten finns men vill inte kommentera innehållet. SEKO är kritiska till hur diskussionerna gått till. – Anledningen till att vi går ut på det här sättet är att vi tycker att dialogen i företaget om Postens framtidsplaner inte har fungera tillräckligt bra, säger Åhe Kihlberg, SEKOs representant i Postens styrelse. Då vill vi inför den förhandling vi ska ha på fredag göra ett antal tydliga markeringar, bland annat trycker vi på att Posten har ett speciellt uppdrag som samhällsföretag och det är att dela ut brev och paket och förmedla kassaservice. Det tycker vi man ska vara oerhört rädd om och sköta det på ett bra sätt, det betyder att man inte är något vanligt privatföretag. Mängden brev tros komma att halveras Posten, som har 15 000 anställda brevbärare, planerar alltså att lägga ut brevutbärningen på entreprenad, enligt den interna konsultrapport som facket för service och kommunikation, SEKO, har fått ta det av. Enligt rapporten baseras planerna på en prognos som säger att mängden brev kommer halveras inom ett par år och för att vara lönsamt vill posten att utomstående företag ska kunna konkurrera om uppdraget att sköta brevutbärningen. Men Åke Kihlberg säger att planerna arbetats fram utan fackets medverkan och han menar att det innebär att posten sviker sitt samhällsuppdrag och att företaget kan spara pengar på annat sätt. – Det kommer att ske förändringar och att postvolymer kommer att förändras det är vi väl medvetna om, men vi tror att det finns många andra sätt att spara pengar till exempel att ge sig på dyra konsulter, en stor administration. Sikta på en affärsutveckling som verkligen stöder grunduppdraget att förmedla brev och paket tror vi är viktigt för Postens framtid. Det kan innebär att både Postens kunder och även de anställda kan ha en trygg framtid när det gäller att veta att Posten klarar av sitt uppdrag när det gäller att serva svenska folket, men också att vara en bra arbetsgivare.
Anna Lithander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".