Nya dödsfall i fågelinfluensan

Fågelinfluensan fortsätter att skörda dödsoffer i Asien. En femtonårig flicka i Indonesien är det senaste, och även från Vietnam kommer rapporter om nya fall där människor har smittats.

Flickan som dog tidigare i veckan i Indonesien hade hanterat en död kyckling som hon var på väg att tillaga. Därmed har 79 människor dött av fågelinfluensa i Indonesien, som är det hårdast drabbade landet i världen.

Bara några dagar tidigare hade en indonesisk man avlidit av samma sjukdom. Han hade slaktat och ätit en sjuk kyckling. Runt hans hem hittade myndigheterna fler döda kycklingar, detta trots en stor kampanj i Indonesien för att stoppa folk från att föda upp kycklingar nära bostäder.

Från norra Vietnam rapporteras i dag att fågelinfluensan nu sprids bland ankor. Tio ankungar har dött och ett 80-tal insjuknat på en bondgård. Samtidigt bekräftades det andra fallet hos människor på mindre än en månad, detta efter att Vietnam varit fritt från fågelinfluensa hos människor i ett och ett halvt år. Båda de vietnamesiska offren är på sjukhus i stabilt tillstånd.

Ännu så länge drabbar fågelinfluensan, som namnet indikerar, mest fåglar. Men forskare är oroade över att viruset som orsakar sjukdomen är så svårbekämpat, och för att viruset kan förändras till en form som lätt sprids mellan människor.

I så fall skulle sjukdomen på kort tid kunna orsaka miljontals människors död runt om i världen. Intensiv forskning pågår för att försöka hitta ett vaccin mot sjukdomen.

Nils Horner, Hongkong
nils.horner@sr.se