Brittiska turister ska lockas till Sverige

Storbritannien och framförallt London är ett stort resmål för svenskar. Men de svenska myndigheterna arbetar hårt för att fler britter också ska besöka Sverige.

Handlar det bara om sol och värme så har Sverige svårt att konkurrera, men det gör det inte längre, säger Fredrik Barthold, chef för organisationen Visit Sweden i London.

– Trenderna visar nu att man självklart är ute efter sol och bad, men att man också är intresserad av att lära sig mer på sina resor och vara aktivare. Detta innebär att man måste ha ett sådant utbud också.

Nej, Sverige kan kanske inte konkurrera ut soliga Spanien som britternas favoritresemål. Men faktum är att allt fler britter ändå upptäcker Sverige som ett alternativ. 1997 stod britterna för 389 000 gästnätter i Sverige. Förra året hade siffran stigit till 640 000 gästnätter. Och i år ser det hittills att bli ytterligare en liten ökning. Mest populärt är storstäderna.

– Det som kommer högst på listan är våra större städer, Stockholm och Göteborg och i viss mån Malmö med Öresundsregionen är intressanta resmål.

Konkurrensen är dock stenhård i Storbritannien. Cirka 130 motsvarigheter till halvstatliga Visit Sweden, gamla turistrådet, finns i London. Och all marknadsföring kostar som bekant mycket pengar. Nyligen överlämnades en utredning till regeringen med förslag om att öka anslagen till organisationen, för att just kunna satsa mer på marknadsföring.

Miljöhänsyn möjligt lockbete
Senaste tiden har Visit Sweden i London försökt dra nytta av till exempel uppmärksamheten kring det svenska kungaparets besök här, firandet av Carl von Linné och det ståtliga fartyget Götheborgs londonbesök.

Vintertid försöker organisationen locka med svensk skidåkning och ishotellet i Jukkasjärvi, där redan cirka 30 procent av besökarna är britter. Och i framtiden tror Fredrik Barthold att Sverige skulle kunna lansera sig mer som ett miljövänligt, förhållandevis rent land.

– Jag tror säkert att det kan vara en fördel för oss, att vi i Sverige kommit väldigt långt fram i att använda alternativa bränslen och vi bygger våra hus på ett bra sätt. Generellt figurerar Sverige positivt i de här frågorna, så det är klart att det kommer ge oss en möjlig skjuts framåt.

Miljöintresset är stort i Storbritannien. I medierna varnas det nu för hur het den kommande sommaren kan bli, framförallt i medelhavsområdet som en följd av klimatförändringarna. Och också det kan gynna Sverige, tror Fredrik Barthold:

--En sommar till med 40 graders värme så tror jag nog att många tänker en gång till innan man åker igen, för det är inte så behagligt alltid, säger Fredrik Barthold, chef för organisationen Visit Sweden i London.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se