Norrländskt missnöje med företagsklimat

Trots högkonjunkturen och goda tider för företagen är det en hel del företagare som är missnöjda med hur det är att driva företag i sin del av landet. Mest negativa är företagare i norra Sverige, visar en undersökning som Länsförsäkringar gjort.

Malin Wehlin, regionchef på organisationen Svenskt Näringsliv i Västernorrland, menar att det handlar mycket om attityder.

– I de kommuner som det går dåligt upplever företagen att allmänhet, medier, kommunpolitiker och kommunala tjänstemän har ganska dålig attityd till företag. Men det finns också kommuner i norr som visar att man kan ha bra resultat på detta. Så det är möjligt men väldigt viktigt att jobba med, säger Malin Wehlin.

Länsförsäkringars enkät omfattar 1 300 vd:ar med fem till 49 anställda. Småföretag med andra ord. Mest nöjda med sin region är företagarna i Västsverige. 82 procent svarade att deras län var ett bra ställe att driva företag på.

Skillnaderna stora
I norr var det betydligt färre, 68 procent, som var positiva till företagsklimatet. Men skillnaderna är stora mellan olika kommuner - det visar även andra undersökningar om företagsklimatet som Svenskt Näringsliv gjort.

En fråga som företagare ofta tar upp är om kommunerna aktivt stimulerar den fria konkurrensen till exempel genom att lägga ut verksamheter på entreprenad eller om man i stället väljer att driva företag i egen regi, säger Malin Wehlin.

– De borde låta företag göra mer av de offentliga tjänster som vi alla betalar till. Ett företag kan sköta snöskottning, restaurangverksamhet. Eller vård för den delen, eller skola. Det görs ju i hög utsträckning i många kommuner, men inte i så många kommuner i norr. Då skulle de hjälpa till att skapa en marknad för framförallt småföretag, säger Malin Wehlin, regionchef på organisationen Svenskt Näringsliv i Västernorrland.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista