Beskylls för illegal skogsskövling

I Kambodja har regeringen förbjudit en rapport som lägger skulden för den omfattande skogsskövlingen på regimen. Rapporten har gjorts av en brittisk miljöorganisation.

Kambodjas informationsminister säger att larmrapporten förbjudits och att landets polis instruerats att konfiskera rapporten, från  brittiska miljögruppen Global Witness. Han tillbakavisar inte direkt anklagelserna i rapporten, men säger att  den är ”politiskt motiverad”.

Enligt Global Witness, vars rapport offentliggjordes i fredags, pågår en massiv illegal skogskövling i de sista kvarvarande skogarna i Kambodja. Ansvariga är enligt Global Witness en liten klick affärsmän med nära släkt- eller vänskapsband till Kambodjas ledare Hun Sen. Inkomsterna går enligt rapporten till denna lilla grupp kring Hun Sen utan att komma vanliga människor tillgodo.

Rapporten är också kritisk mot de rika länder som år efter år skänker stora summor pengar till Kambodja utan att kräva att skövlingen stoppas. Hårdast drabbad av skövlingen är enligt rapporten Prey  Long-skogen i centrala Kambodja, hem till utrotningshotade djur som elefanter,  tigrar och björnar.

Kambodjas informationsminister sa idag att rapportens författare syftar till att provocera fram politisk fientlighet i landet. Men en ledande oppositionspolitiker i Kambodja säger till nyhetsbyrån AP att det vore  bättre om regeringen i stället för att konfiskera rapporten försökte följa dess rekommendationer för att stoppa plundringen av Kambodjas tillgångar.

Nils Horner, Hongkong
nils.horner@sr.se