Många skolavslutningar inte i kyrkan

Nästa vecka blir det skolavslutning för många grundskoleelever och förberedelserna inför avslutningsfirandet pågår för fullt. Vilken roll kyrkan ska ha vid skolavslutningar har diskuterats och i år har vissa skolor valt att flytta avslutningsceremonin från kyrkan till en mer neutral plats.

En av de skolorna är Eriksdalsskolan i Stockholm där Helene Wallerstedt är rektor.

– Kyrkan är ingen värderingsfri lokal, att alltid göra som vi alltid har gjort, är ett ganska bekvämt sätt att slippa ta värderingsfrågor jag tycker är viktiga. Det är viktigt att skapa nya traditioner som hör tjugohundratalet till, säger hon.

Eriksdalsskolan i Stockholm har i år valt att ha sin skolavslutning i Eriksdalshallen, istället för som tidigare i kyrkan.

Åke Bonnier är domprost i Stockholms stift och tycker att det är tragiskt när skolor slutar att fira i kyrkan. Han menar att skolavslutningar i kyrkan kan anpassas efter elever som har andra religioner eller ingen religion alls.

– Vi delar ju så hemskt mycket med både judar och muslimer, och även grundläggande människovärdesfrågor med människor som inte har någon religiös övertygelse alls. Ta inte bort den här traditionen. Samtala med en ansvarig för församlingen om hur man på ett klokt och bra sätt kan lägga upp det här, säger han.
Alla ska kunna delta
Enligt Skolverket får skolavslutningens tyngdpunkt inte ligga på de religiösa inslagen. Om avslutningen är obligatorisk måste alla elever kunna delta, oavsett religion.

I Akallaskolan, norr om Stockholm, fortsätter man att fira i kyrkan trots att en stor del av eleverna är muslimer eller buddister. Allan Said i 9b har inget emot att fira i kyrkan fastän han är muslim.

– Så länge prästen inte pratar om Gud eller kristendomen så är det lugnt, säger han.
Johan Larsson, musiklärare på Akallaskolan, tycker inte att det finns någon anledning att sluta vara i kyrkan på avslutningen, trots att det har hänt att elever vägrat att komma dit.

– Vi representerar en tradition och vi har ett kulturarv. Varför ska vi inte överföra det till nya generationer och till nya svenskar? Den enda religiösa sången är ”Den blomstertid nu kommer”, och jag vet inte om det är någon skola som missar den sången. När man kommer till de sista takterna, då känns det i kroppen att nu är det sommarlov, säger han.

Malena Wåhlin
malena.wahlin@sr.se