Planerade spränga Kennedyflygplatsen

Den amerikanska federala polisen FBI har avslöjat en terroristgrupp som planerat att sätta en av världens största flygplatser John F Kennedy Airport utanför New York i brand genom en serie sprängattentat mot flygbränsleledningarna.

Hela den internationella Kennedyflygplatsen i New York skulle brinna. Genom att aptera sprängladdningar i det system av rörledningar som förser flygplanen med bränsle skulle branden få ett blixtsnabbt förlopp. Terroristdådet skulle inte bara ta livet av tusentals flygpassagerare, utan också bli ett allvarligt slag mot den amerikanska ekonomin.

Enligt den amerikanska federala polisen var detta planerna för fyra män, tre av dem har gripits en är ännu på fri fot. En av dem är en 63-årig före detta lastare på Kennedy-flygplatsen, en annan är före detta parlamentsledamot i Guyana, och två av de misstänkta är från Trinidad. Alla är fundamentalistiska muslimer medlemmar av organisationen Jamat el Muslimeen och tror på våldshandlingar men de har ingen direkt anknytning till al-Qaida säger Mark J Mehrsson vid FBI.

Säkerhetsexperter säger dock idag att det skulle vara mycket svårt för gruppen att föra in sprängämnen på flygplatsen och att flygbränsleledningarna har system som stänger av flödet vid lokal brand. Men ändå är många New York-bor idag chockade över planerna att spränga en av världens största flygplatser med 45 miljoner passagerare per år och över 1000 starter och landningar per dag.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista