Hillary Clinton ökar sin ledning

Hillary Clinton har ökat sin ledning bland de åtta politiker som tävlar om att bli det demokratiska partiets kandidat i presidentvalet i USA nästa år. I natt möttes alla till direktsänd debatt i New Hampshire, där de första primärvalen för att utse partiernas presidentkandidater äger rum i januari 2008.

Tidningen Washington Posts och tv-bolaget ABC:s nya opinionsundersökning visar att senator Hilllary Clinton nu leder stort bland de demokratiska presidentkandidaterna.

42 procent vill ha henne till partiets kandiat, 27 procent föredrar senator Barack Obama medan elva procent stöder senator John Edwards.

USA är säkrare nu
Hillary Clinton sa överraskande att USA är säkrare nu än före 11september 2001 medan Edwards och Obama ansåg att president Bush och Irakkriget  gjort hatet mot USA större och USA osäkrare.

Edwards angrep Clinton och Obama för att de inte visat några ledaregenskaper då det gäller att få slut på kriget i Irak och Clinton för att fortfarande försvara att hon röstade för Irak-invasionen utan att ha läst underrättelseorganisationernas bakgrundsdokument.

-  Var det ett planerat angrepp? frågade jag John Edwards kampanjledare David Bonior efter debatten.

– Ledarskap handlar om att stå upp vara uppriktig och också medge när man har gjort något fel som Edwards har gjort men inte Hillary säger John Edwards kampanjledare.

Positionerade sig högerut
Hillary Clinton uppträdde säkert och positionerade sig högerut på den amerikanska politisk skalan, Barack Obama betonade samförståndslösningar medan John Edwards står längst till vänster bland de tre ledande kandidaterna .

Edwards fick applåder från publiken då han framhöll att hans plan för allmän sjukförsäkring kommer att vara obligatorisk för alla USA medborgare och är fullt finansierad med skattehöjningar för de som tjänar mer än 1,5 miljon kronor om året. 

Thomas Nordegren, New Hampshire
thomas.nordegren@sr.se