Arkivbild från 1989.

Promenader till minne av massakern

På måndagen har gått arton år sedan kinesiska stridsvagnar rullade in på Himmelska fridens torg i Peking för att stoppa studenternas protester. Fortfarande sitter minst 13 demokratiaktivister i fängelse för att de deltog i protesterna.

När jag tog en promenad kring Himmelska fridens torg vid midnatt var platsen nästan folktom. Med jämna mellanrum glimmade polisbilarnas blå- och rödljus i mörkret.

Militärpolisen patrullerade som vanligt och det gick även att urskilja några civilklädda poliser.

Inte minnas i Peking
De kinesiska myndigheterna vidtar fortfarande extra säkerhetsåtgärder för att ingen öppet ska kunna fira minnesdagen av massakern på studenter och arbetare för 18 år sedan.

Under veckan har några av de aktiva liberalerna och demokratiförespråkarna här i Peking blivit tillbakaskickade till sina hemstäder ute i landet, eller satts under ökad bevakning.

Fortfarande sitter minst tretton personer i kinesiska fängelser för sin medverkan i protesterna 1989, enligt uppgifter från en människorättsgrupp, som kallar sig Chinese Human Rights Defenders.

Fortfarande är det inte klarlagt hur många som dog vid Himmelska fridens torg när den kinesiska armén gick till attack mot demokratiprotesterna, som hade pågått i veckor.

Vissa säger att tusentals dog, andra hävdar hundratals.

Ceremonier i Hongkong
I Hongkong kommer som vanligt tiotusentals människor att samlas på måndagskvällen för att tända ljus och minnas massakern.

Här i Peking består minnesceremonierna av mycket diskreta privata promenader till torget.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista