Persson ger Unckel sitt stöd

Moderaten Per Unckel, som lämnade partitoppen efter intern kritik, väntas inom kort utses till ny generalsekreterare i Nordiska Ministerrådet. Regeringen räknar med att det är Sveriges tur att få posten och Unckel är Sveriges kandidat. Statsminister Göran Persson hjälper alltså Unckel till en ny post, men han har inte enbart beröm för den blivande generalsekreteraren.
– Det är en erfaren politik med en bred ansats, allt ifrån energipolitik över till forsknings- och utbildningspolitik och dessutom en drivande ideolog på högersidan i svensk politik. Jag har inte alltid delat hans politiska uppfattningar, men jag respekterar hans kapacitet och tror att han kommer kunna göra en god arbetsinsats för gemensamma nordiska intressen. På vilket sätt är det då lämpligt att ha en högerideolog som du beskriver honom på den här posten? – Jag tror aldrigt att vi haft någon partipolitisk skillnad egentligen i Sverige hur vi har sett på samarbetet i Norden. Utan när vi pratar om Per Unckel i de här sammanhangen så är det inte hans ideologiska framtoning jag tänker på utan mer hans dynamiska person och intitiativkraft, säger statsministern.
Fredrik Furtenbach
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".