Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kaparutredning läggs ner

Publicerat onsdag 30 oktober 2002 kl 12.36
Det finns inga bevis för att den 29-årige man som häktades på Västerås flygplats i slutet av augusti planerade att kapa ett flygplan. Därför har chefsåklagare Thomas Häggström beslutat att lägga ned förundersökningen mot honom.
– Det har varit ett omfattande utredningsarbete som har lagts ner på att utreda syftet med att den här personen hade med sig vapen till flygplatsen i Västerås. Han har lämnat en förklaring till detta och jag har inte kunna vederlägga hans förklaring – han har ju förnekat gärningen. Och under sådana förhållanden kan jag inte styrka att han har gjort sig skyldig till förberedelse till kapning eller något annan brott som det kan vara fråga om. Väntat beslut Enligt 29-åringens advokat, Nils Uggla, var beslutet att lägga ner förundersökningen väntat: – Jag beklagar bara att det inte skett tidigare. Naturligtvis är det oerhört glädjande för min klient att han nu äntligen har blivit rentvådd. Har hållit fast vid en berättelse Den 29-årige mannen har under hela utredningen hållit fast vid att orsaken till att han hade en skarpladdad pistol i sitt handbagage, var glömska. Det – i kombination med att han tidigare rörde sig i kriminella kretsar – gjorde att vapnet fanns i hans necessär när han skulle gå igenom säkerhetskontrollen på flygplatsen i Västerås i slutet av augusti. Inga detaljer släpps Men vad som fick polisen att tro att mannen skulle använda vapnet till att kapa flygplanet vill åklagaren fortfarande inte berätta: – Det fanns en mängd märkliga omständigheter. Och det dök också upp uppgifter som vi var tvungna att kontrollera. Vad exakt det var som kom fram, vill inte jag gå in på. Det råder alltjämt en förundersökningssekretess för det materialet.
Nina Odermalm Schei
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".