Havel misstänkte Jas-mutor

Redan för fem år sedan misstänkte den dåvarande tjeckiske presidenten Vaclav Havel att det fanns mutor med i bilden när Sverige och Saab försökte sälja jaktplanet Gripen till Tjeckien. Det framgår ur Havels egna brev och meddelanden till sina medarbetare som nu delvis finns publicerade i bokform.

Söndagen den 24 mars 2002 sitter den tjeckiske presidenten Vaclav Havel och planerar sin kommande arbetsvecka. I ett meddelande till ledningen för sitt kansli ber Havel att man överväger om han inte under måndagen borde begära att den tjeckiska säkerhetstjänsten granskar beteendet hos de firmor som är ute för att sälja jaktflygplanet Gripen till Tjeckien.

”De rör sig uppenbarligen över hela Prag, håller på med lobbyverksamhet överallt där det går, möjligen betalar de mutor”, skriver presidenten.
Men i de texter av Vaclav Havel som nu har publicerats framgår det inte om någon i presidentkansliet överhuvudtaget brydde sig om hans bekymmer och misstankar kring de svenska flygplansaffärerna. Först fem år senare, i februari i år, kopplades polisen in på allvar. Och det var i Sverige, efter avslöjanden i TV-programmet ”Uppdrag granskning”.

”Minnen tenderar bli selektiva”
Överåklagare Christer van der Kwast som håller i utredningen säger kort så här om den tjeckiske presidentens reflektioner kring Gripen-affärerna.
– Den här typen av minnen tenderar att bli väldigt selektiva när man verkligen ställer frågorna skarpt i en brottsutredning.

Saab och den brittiska samarbetspartnern BAE har hyrt ut och sålt Jas 39 Gripen till Sydafrika, Ungern och Tjeckien, och nästan lyckats sälja planet till Österrike. Men hittills är det bara det misstänkta skumrasket i Tjeckien som lett till en formell polisutredning.

– Ungern har nämnts. Jag vill inte utesluta att det kan bli aktuellt, men det har inte varit uppe på borde än, på det sättet som Sydafrika till exempel, eller den österrikiska delen har varit. Det är ju alltid en tidsaspekt på det här också, vi satsar de resurser vi har nu på Tjeckien-sidan, säger överåklagare van der Kwast.

Tvivlar på rättsuppfattningen
Den förre tjeckiske presidenten Havel, som också är dramatiker och författare, förföljdes under kommunisttiden och satt fem år i fängelse. Men när han som president regelbundet skriver till sina medarbetare kan man se att han ibland också tvivlar på rättsuppfattningen i sitt nya Tjeckien.

Personalen i den ståtliga borgen i Prag där han bor har bestulit honom på 90 000 tjeckiska kronor i kontanter, och en radio, en tv, en bandspelare och ett nytt strykjärn.

– När tänker ni ersätta mig för allt det här, frågar presidenten trött sin slottsförvaltning. Det är en bild av miljön där frågan om svenska mutor nu ska redas ut.

Jan Mosander
jan.mosander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista