Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Avsked för fackordförande efter strejkhot

Publicerat onsdag 30 oktober 2002 kl 13.06
En facklig förtroendeman på en skivbutik i Stockhom har blivit varslad om avsked för att han i en tidningsintervju motiverat ett hot om strejk med att lönerna var för låga. Efter strejkhotet gick ägaren till skivbutiken Mega Skivakademien med på att teckna ett kollektivavtal med facket. Men dagen därpå fick butikens klubbordförande reda på att han skulle avskedas.
Skälet till avskedet var just uttalandet i pressen, enligt ombudsman Patrik Olofsson på Handelsanställdas förbund: – Ja, det besked som klubbordförande fick var att ägaren var missnöjd med hans uttalande i pressen och att det hade förstört ryktet för butiken och bidragit till en minska försäljning. Vad är din kommentar till det här? – Om arbetsgivaren har tänkt att driva ett avskedsärende på grund av att någon har uttalat sig i media, så är det ju alldeles fördjävligt. Det jag misstänker är snarare att det handlar om en hämnd för att arbetsgivaren har tvingats skriva på ett kollektivavtal. Varför skulle han vilja hämnas? – Tack vare den här klubbordförandens hjälp har vi lyckats få ett kollektivavtal på en butik. Han har nio, tio andra butiker och det gäller att skrämma upp personalen där, statuera ett exempel helt enkelt. Vad skulle konsekvensen bli för ägaren om det skulle bli kollektivavtal på även de andra butikerna? – Det innebär ju att han får betala de minimilöner som finns i kollektivavtalet, ob-ersättning om man jobbar sena kvällar eller helger och övertidsersättning om man jobbar övertid. Det skulle bli dyrare för honom? – Ja, säger Patrik Olofsson. Vad ägaren säger om beskyllningen att avskedet var en hämnd för att han tvingades skriva på ett kollektivavtal vet vi inte, eftersom vi inte lyckats nå honom eller hans advokat för en kommentar. Facket har nu begärt en överläggning med arbetsgivaren och kräver att varslet dras tillbaka innan det träder i kraft på fredag. I annat fall kommer Handelsanställdas förbund kräva ett högt skadestånd eftersom avsked enligt ombudsman Patrik Olofsson är helt obefogat.
Johan Prane
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".