Forsmark bemöter SKI:s kritik

Uppdaterad 17:20
Kärnkraftverket Forsmark får ny kritik från Statens kärnkraftsinspektion, SKI. Det brister i kompetens i frågor som rör relationen mellan människa och teknik. SKI tycker också att man slarvar med dokumentation. Jan Edberg, VD vid Forsmark, svarar på kritiken.

-  De refererar ju till arbetsförhållande som rådde under 2005. De erfarenheterna har vi ju tagit med oss i det åtgärdsprogram som vi har pågående.
-  Men SKI:s granskning är naturligtvis värdefull för oss, säger Jan Edberg.

Statens kärnkraftsinspektion har tidigare kritiserat Forsmark för bristande säkerhetskultur och nu kommer ny kritik från inspektionen. Forsmark slarvar med att dokumentera erfarenheterna från ombyggnader. Det bäddar för att man upprepar samma misstag gång på gång.

Kraftverket saknar också kompetens för att anpassa tekniken till människan och det kan vara ett problem för säkerheten, menar inspektionen.

Kärnkraftverket vid Oskarhamn har i flera år haft en ansvarig för frågor som rör relationen mellan människa och teknik. Där har man tyckt att det är viktigt för säkerheten.

Varför har inte Forsmark gjort på samma sätt?

-  Forsmark har valt att samarbeta med lärosäten istället.

Är det bättre?

-  Jag bedömer att det är bättre för vi får alltid tillgång till de absolut senaste forskningsrönen på området, säger Jan Edberg.

Yvonne Liljeholm Johansson på kärnkraftsinspektionen har tidigare idag sagt till Ekot att ledningens bristande insikt är ett problem i sig. 

- I det här fallet kan man nästan säga att det saknas kompetens nog att förstå att man inte har tillräckligt god kompetens, säger Yvonne Liljeholm Johansson. 

Forsmarks Jan Edberg svarar.
- Jag kan inte kommentera detta. Det måste ju vara en personlig uppfattning från granskarens sida.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se