Rättegången mot Charles Taylor igång

På måndagsförmiddagen startade rättegången mot Liberias förre president Charles Taylor vid FN:s krigsförbrytartribunal i Haag. Han är anklagad för krigsförbrytelser.

Rättegången är den första mot en afrikansk ledare som gäller brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser. Den sänder en viktig signal till Afrika och omvärlden att det inte går att gå ostraffad, anser Jordan Ryan, FN:s högste chef i Liberia.

Rättegången gäller mord, lemlästning, våldtäkter och tortyr under inbördeskriget i Sierra Leone år 1991 till 2002, ett krig sammanflätat med det i grannlandet Liberia. Charles Taylor, den 59-årige expresidenten i Liberia, var inte på plats idag när dörrarna till rättssalen öppnades i Haag i Nederländerna. Men förhandlingarna startar ändå och väntas pågå i över ett år.

Både åklagare och försvarare kommer att kalla många vittnen, säger Jordan Ryan från FN i Liberia. Över hundra vittnen är kallade. Charles Taylor har fortfarande en del supportrar som satt upp plakat i Liberia med slagord om att han ska komma tillbaka.

Väldigt många i Liberia är angelägna om rättegången, men det de allra mest är intresserade av, säger Jordan Ryan, är vad som sker nu, hur de går vidare, hur de ska komma över många är av krig och hur de ska nå större frihet efter det demokratiska val som hölls för några år sedan. 

Det är väldigt viktigt, säger han, att omvärlden, däribland Sverige som är med och stöttar utvecklingen i Liberia, inser att det behövs ett långsiktigt engagemang för att genomföra förändringar och för att se till att det hopp som nu finns hålls vid liv.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se