Putin anklagar USA för hårdare tonläge

Rysslands president Vladimir Putin vill att presidentens mandat ska förlängas till fem eller sju år. I en intervju inför G8-mötet om några dagar markerar den ryske ledaren också hårt mot USA.

-  För första gången i historien kommer europeiska kontinenten ha delar till ett amerikanskt kärnvapenförsvar, det förändrar hela maktbalansen och riktas också mot Ryssland.
-  Det är inte vi som tagit initiativ till detta och det behövs inte ett sådant sofistikerat försvarssystem, sa president Vladimir Putin till europeiska journalister som mötte den ryske ledaren inför G8-mötet senare i veckan.

Enligt Putin ligger ansvaret för det allt hårdare tonläget på USA och inte på Ryssland.

Det planerade luftvärnsförsvar som USA vill placera i Polen och Tjeckien är inte främst ett försvar mot eventuella iranska eller nordkoreanska anfall hävdar presidenten med stöd av sina försvarsexperter. Istället ökar risken för ett kärnvapenkrig, sa presidenten.

Han fick också frågor om sin egen framtid och om demokrati. Om Putin får bestämma bör de ryska presidentperioderna bli längre än dagens fyra år. Fem eller kanske sju år behövs för att kunna driva politiska frågor i hamn, enligt Putin.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se