Bilskrotningspengar redan slut

Pengarna i bilskrotningsfonden är redan slut. Under tre dagar har den som skrotat en bil av årsmodell -88 eller äldre fått fyra tusen kronor. I morse stängde Vägverket fonden efter att ungefär tjugofem tusen bilar skrotats.

Telefonerna går fortfarande varma hos bilskrotarna. En av dem är Sven Erik Ekholm på Ekholms bildemontering i Kumla.
– Jag trodde inte att det skulle vara slut redan nu. Måndag morgon ringer jag Vägverket och då är pengarna redan slut, säger Sven Erik Ekholm.

Omkring tjugofem tusen svenskar tyckte att statens erbjudande om fyra tusen för deras gamla bil var en bra affär. Pengarna blev över i bilskrotningsfonden när ansvaret för att betala för bilskrotningen gick över till biltillverkarna.
I våras beslutade riksdagen att pengarna skulle betalas ut för att bli av med de äldsta bilarna i den svenska bilparken för miljöns skull. Kjell Åke Sjödin är fordonsexpert på trafikregistret.

– De är ju mer miljöskadliga än dagens bilar eftersom de har lägre avgasreningskrav och en del släpper ju igenom rätt ut rätt mycket.

Är det en bra affär rent samhällsekonomiskt att betala för att bli av med de bilarna?

– Ja det tror jag. Utifrån miljöaspekter så är det väl använda pengar, säger Kjell Åke Sjödin på trafikregistret.

Även om landets bilskrotar tagit bort tjugofem tusen bilar från årgång -88 eller äldre så finns det många kvar på vägarna. Vägverket räknar med att det totalt fanns drygt trehundra tusen sådana bilar i Sverige. Det är alltså bara omkring en tiondel som nu har skrotats. Och miljöminister Andreas Carlgren har inga planer på några nya pengar.

Det tycker bilskrotaren Sven Erik Ekholm i Kumla är synd.

– Det bästa som kunde hända är om regeringen sätter till mer pengar för att lämna in mer bilar. Då får vi bort allihopa, säger Sven Erik Ekholm, bilskrotare i Kumla.

Ola Henriksson
ola.henriksson@sr.se

Matilda Mattisson, SR Örebro
matilda.mattisson@sr.se