Unga vågar inte söka hjälp

Barn och ungdomar måste få rätt till bättre sekretesskydd när de går till psykologen. Det tycker organisationen BRIS, Barnens rätt i samhället. De menar att många som mår dåligt inte vågar söka hjälp för att deras föräldrar kanske ska få veta vad de har berättat.

Det är lönlöst att vårda ett barn utan att familjen är med på ett hörn, säger Ola Bengtsson, chef på chef på Barn- och Ungdomspsykiatrin, BUP, i Stockholm.

– Det är väldigt svårt att hjälpa en ung person om man inte får blanda in föräldrarna i det hela, i de fall där föräldrarna är en del av problemet, säger Ola Bengtsson.

Men Karin Johansson som är utredare på Bris har kollat på flera hundra mejl och samtal från unga som hört av sig till Bris. Där har bilden av deprimerade 13-18-åringar som skadar sig själva kommit fram.

Oroande
Enligt Karin Johansson är det oroande att de inte kan få tillgång till den hjälp som BUP har, för att de är rädda för att föräldrarna ska få reda på vad de berättat.

Så här skriver en 15-årig tjej:

”De trodde på vartenda ord som pappa sa. Jag kan inte berätta om allt som han gör med mig, jag berättar inte heller att jag skär mig. För då skulle båda mina föräldrar få veta det och då skulle allt bli ännu värre.”

Karin Johansson skyller problemet på de två lagarna som styr BUP:s arbete. Sekretesslagen, som ska skydda barn från att information om dem läcker ut, och föräldrabalken, som säger att föräldrarna har rätt till insyn i vården av deras barn.

Karin Johansson tycker inte att sekretesskyddet är tillräckligt starkt idag.

– Om det vore lättare för barn att få den här hjälpen utan att familjen blandas in så är det troligt att många skulle slippa må så dåligt så länge.

Skapa utrymme
Men Ola Bengtsson tycker inte att det behövs några lagändringar. Det handlar i stället om att skapa utrymme och förtroende så att de vågar berätta.

– När vi träffar en sådan här ungdom så är inte det första vi gör att kasta oss på telefonen. Vi försöker i stället att med hjälp av ungdomen skaffa oss en bild av vad som är problemet, och höra hur ungdomen ser på det hela, säger Ola Bengtsson.

– Om vi då tycker att föräldrarna borde vara en del i det här så försöker vi långsamt övertala ungdomarna att det vore det vettigast: ”om vi ska kunna hjälpa dig så borde vi få ta med dina föräldrar också”.

P3 Nyheter, Tona Ishaq

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista