"Många bör ta ansvar för fotbollsbråket"

Svenska Fotbollförbundet vill ha strängare straff för fotbollsfans som tar sig in på planen under en match. Det säger förbundets generalsekreterare Sune Hellströmmer efter lördagens händelse i Köpenhamn. Då attackerade en person ur publiken en domare.

– Det får inte vara så att det betraktas som bagatellartat att springa in på planen och som i lördags sabotera för 42 tusen andra åskådare plus spelare och domare.

Hårdare straff och lång avstängning från publikplats är Hellströmers syn på hur fotbollen ska möta problemet, som dock inte är nytt. Senast var det i mars, vid matchen mellan Chile och Brasilien på Ullevi, som ett antal personer tog sig in på plan.  

Höga stängsel
Fotbollförbundet vill inte ha något återinförande av de höga stängsel som tidigare användes på arenorna. Men Anders Albertsson som är säkerhetschef på Ullevi tycker ändå att den typen av skydd måste diskuteras.

– Folk springer in på Champions Leaugefinalen, som ska vara det mest välbevakade enskilda arrangemanget i europeisk fotboll under det här året. Det visar att om man inte har höga staket så kan man inte hindra att människor tar sig in på arenan.

Idéer
På Ullevi finns idéer om hur skyddet ska stärkas, men Anders Albertsson vill inte gå in på hur. Framförallt handlar det om fler vakter.

Martin Hansson som är fotbollsdomare på internationell nivå, dömde i lördags matchen mellan Belgien och Portugal.

– Man trodde faktiskt inte att det skulle hända, att en domare blev attackerad inne på en arena. Det är väl många som bör ta lite större ansvar för det här, säger Martin Hansson.

Clara Osvald, Göteborg
clara.osvald@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista