Bildt oroad över al-Qaida i Gaza

Utrikesminister Carl Bildt, som är på resa i Mellanöstern, ser allvarligt på de al-Qaida-inspirerade grupper som tycks vinna terräng i både Gaza och i palestinska flyktingläger i Libanon.

Igår demonstrerade kvinnliga palestinska tv-programledare mot att en ny radikal islamistgrupp i Gaza hotat skära halsen av dem för att inte är tillräckligt beslöjade.

Hotet, tillsammans med kidnappningen av BBC-journalisten Alan Johnston, har ökat oron för att al-Qaida-inspirerade grupper vinner stöd i Gaza.

Och flera bedömare menar att det enda sättet att motverka detta är att stärka det mer moderata Hamas - en fråga också Carl Bildt ställdes inför under sitt besök här igår:

Risk för stärkt jihadism
– Jag tror att det ligger väldigt mycket i detta. Vi har nu en risk att vi får jihadismen stärkt från Pakistan till Palestina och medan tidigare den typen av - om det är al-Qaida vet jag inte, men -  al-Qaida liknande fenomen varit alldeles frånvarande från den här konflikten, så börjar det nu finnas tecken på att det här börjar dyka upp. Och det är mycket mycket allvarligt.

Och det kan leda till en situation där vi får ett mönster på den palestinska sidan med har Fatah, Hamas och sen en allt starkare mycket fundamentalistisk rörelse. Och det är väl därför det är så viktigt att få momentum i denna fredsprocess, säger Bildt.

Men ett led i det är inte att stärka Hamas genom att föra in dem i en dialog med EU?

– Jo, men det har vi indirekt gjort. Genom att stödja och tala med denna samlingsregering. Hamas som organisation betraktar vi som en terrororganisation som vi inte talar med, säger Bildt.

Din norske kollega, Jonas Gahr Störe anser att EU:s hamaspolitik bidrar till det palestinska inbördeskriget.

– Det är inte mycket som skiljer Jonas och mig. De talar till Hamas och det är inte negativt, det behövs samtalskanaler där, men samtidigt viktigt att vi i EU som är en större och tyngre organisation - att vi håller på oss lite grann i denna del, säger Bildt.

Cecilia Uddén
cecilia.udden@sr.se