Bush välkomnas av Tjeckiens president Vaclav Klaus.

Bush tal kan öka osämjan med Ryssland

USA:s president George W Bush inleder i dag en veckolång Europaresa med att besöka Tjeckien. Under tisdagen håller han ett tal om demokrati som kan komma att öka den senaste tidens motsättningar mellan USA och Vladimir Putins Ryssland.

Redan i dag, efter president Bushs demokratital i Prag får vi en fingervisning om vilka stämningar som kommer att råda vid G8-mötet mellan världens viktigaste industriländer senare i veckan.

Osämjan i en rad frågor mellan Ryssland å ena sidan och USA och Europa å den andra, väntas kasta en skugga över det stundande mötet i Tyskland.

Rysslands president Vladimir Putin har inför toppmötet hotat med att rikta ryska missiler mot mål i Europa om USA fullföljer sina planer på att sätta upp ett missilförsvar i Europa.

Det planerade amerikanska försvarsanläggningarna är tänkta att placeras i Tjeckien och Polen, och att Bush besöker båda de länderna under sin Europaresa är ingen tillfällighet. Därmed slår presidenten fast att han inte tänker ta intryck av de ryska angreppen och ändra på sitt beslut om det kontroversiella missilförsvaret.

Samtidigt understryker han med sitt val av resmål USA: s närhet till länder som ingick i den tidigare sovjetiska inflytelsesfären.

I sitt tal i Tjeckien senare i dag kommer president Bush att hylla de nya EU-länderna för deras demokratiska framsteg, men möjligen dämpa kritiken mot demokratiunderskottet i Ryssland, för att inte ytterligare höja tonläget inför veckans viktiga G8-möte.


Titti Nylander
titti.nylander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista