”Fel att frysa terrormisstänktas tillgångar”

Frysningen av tillgångarna för de tre svenska medborgare som hamnade på FN:s terrorlista var ett brott mot Europakonventionen för mänskliga rättigheter, som finns inskriven i både svensk grundlag och EG-rätten. Det anser Ian Cameron som utrett saken för det svenska utrikesdepartementets, UD:s, räkning och precis blivit klar med en rapport.
– Dessa FN-sanktioner som är implementerade av EG strider troligen mot artikel 6 i Europakonventionen om mänskliga rättigheter, säger Ian Cameron som är professor i folkrätt vid Uppsala universitet. Det är bestämmelsen om rätten till en domstolsprövning för den som anklagas för brott som har kränkts i det här fallet, enligt Ian Cameron. EG-domstolen kommer att underkänna förordningen om frysning av tillgångar för terrorutpekade EU-medborgare, om det blir en prövning, tror han. ”Det var bråttom” En konsekvens av slutsatserna är enligt Ian Cameron att EU:s politiker inte kan acceptera fler FN-resolutioner som står i strid med de mänskliga rättigheterna. Inte heller att fler namn på europeiska medborgare hamnar på FN:s terrorlista. Varken EU eller FN kan agera i strid med grundläggande mänskliga rättigheter, som har skett i det här fallet, säger Cameron, och han anser att besluten i FN och EU om terrorlistor och sanktioner måste ses i ljuset av krisen efter 11 september, att det var väldigt bråttom. – Som med mycket annan lagstiftning som går för fort - man gör helt enkelt ofta fel. Lagstiftning borde inte gå så fort, eftersom man då missar viktiga saker, och här anser jag att man har missat något, säger Ian Cameron. ”FN är fel forum” Cameron fick i våras uppdraget från UD att utreda hur ekonomiska sanktioner mot enskilda ska kunna kombineras med acceptabel rättsäkerhet, och en av hans slutsatser är att FN är fel forum för den här typen av åtgärder mot privatpersoner. – För sådana sanktioner anser jag att det bästa är egentligen att överge FN:s sanktioner, när det gäller terrorister, alltså inte längre ha dem såvitt gäller terrorister, och istället gå på bilaterala lösningar, säger han. Camerons lösning Det skulle exempelvis kunna innebära att om USA vill frysa tillgångarna för personer i Europa så vänder man sig till Storbritannien och sedan får en brittisk domstol ta ställning till bevisen mot de utpekade. Först därefter kan personernas tillgångar frysas i alla EU-länder. Krångligare - men mer rättsäkert - enligt Ian Cameron, och han påpekar att nuvarande system - enligt hans analys - är olagligt. FN:s medlemsstater är därmed tvungna att hitta en ny lösning för att inte äventyra hela sanktionsvapnet. – Frågan är vad alternativen är. Om min bedömning är riktig, och det tror jag att den är, då finns detta problem, och gör man ingenting åt detta problem, då kan vi säga adjö till riktade sanktioner mot terrorister, säger han.
Ola Henriksson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".