Negativ reklam minskade flyktingström till Norge

I Norge har antalet personer som söker asyl utan uppenbara skäl, under senare tid minskat kraftigt. Efter att schengenavtalet trädde i kraft förra året fick Norge en kraftig ökning av asylsökande från bland annat östeuropa. Nu säger Geir Löndal, informationschef på den norska invandrarmydigheten, att metoderna att stoppa den här tillströmningen av människor har varit lyckade.
Sedan årsskiftet har de som kommit till Norge och som saknar skäl att få stanna minskat med 60 procent. De utgör en betydligt mindre del av den totala asylströmmen nu. Det är personer från bland annat Bulgarien, Polen, Rumänien och tidigare sovjetstater som norska myndigheter inte anser har ett behov för skydd. Särskilt inte de från länder som sökt EU-medlemskap. Många har kommit hit för ett bättre liv, ryktena har gått om Norges rikedom och att landet skriker efter arbetskraft. Schengeninträdet gör att personer som söker asyl kan resa fritt mellan länderna. Många har lurats hit av oseriösa researrangörer hemma. Men norska myndigheters metoder med kampanjer i tidningar och tv i flera länder har nu gett resultat, säger Geir Löndal. Informationen har gått ut på att det inte är lätt att få uppehållstillstånd i Norge och det ryktet går i utlandet nu, enligt informationschefen. Andra metoder har varit att snabbehandla den här typen av ärenden och att låta personerna vara på speciella asylmottagningar där standarden är lägre än på de vanliga. Myndigheten väckte uppmärksamhet i somras när den bjöd hit ryska journalister till en sån mottagning för att filma. Syftet var att visa att det inte är ett paradis här. En oetisk metod, tyckte kritiker i Sverige, men Geir Löndal håller inte med. – Vi anser att sättet vi håller oss innanför de etiska riktlinjer som vi på invandrarmyndigheten måste hålla oss till. Tidigare i år öppnade man nya asylmottagningar varje månad, men nu gör man inte längre det utan börjar istället planera att lägga ned mottagningar. För nästa år räknar myndigheten med att den totala strömmen hit kommer att minska.
Beatrice Janzon, Oslo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".