Lågmäld ekonom omvärldens favorit i turkiskt val

På söndag är det val i Turkiet och väljarna väntas då straffa landets politiska etablissemang hårt. Orsaken är bland annat Turkiets dåliga ekonomi och dess, som man anser, svaga regering. Men det finns ett undantag, en person som många i Turkiet såväl som omvärlden ser som den ende som kan rädda Turkiet.
Kontrasten mot all annan tumultartad, skränig, populistisk turkisk valkampanj är befriande; ett lågmält politiskt möte med ett femtital lärare, de flesta pensionerade, i ett av Istanbuls medelklassområden, en pratstund, frågor och svar, några skratt och en vänlig applåd. Kemal Dervis, världsbanksdirektören som plockades hem för att rädda Turkiet, har gett sig in i politiken, och för att vara betraktad som en messias som ska frälsa landet, gör han det lågmält. Han vägrar delta i jippoartade massmöten, han ger få intervjuer, han föredrar stillsamma civiliserade sammankomster där han kan tala om ”good governance”, det goda styret, det vill säga den diametrala motsatsen till det som de flesta tycker att landet hittills har erfarit. Med ett världsrykte som ekonom och högsta anseende i västvärldens finanscentra och huvudstäder kom han på enträgen begäran hem när krisen var som djupast och väljarnas politikerförakt nått sin kulmen. Jag kom för att hjälpa, och tror inte att dom håller mig ansvarig för krisen, säger han och ges bekräftelse i en raketuppgång för det parti han valde att tjäna, det äldsta, det i stort sett socialdemokratiska republikanska folkpartiet, som nu verkar vara det enda som säkert kan utmana det pro-islamistiska AK-partiet om makten. Båda partierna har den säregna favören att ha blivit bortröstade i förra valet, och skördar frukterna när nu alla dom andra är väg att drabbas av det ödet. Väljarnas dom för verkliga eller inbillade politiska missgrep och illgärningar är kompromisslös. Men i turkisk politik, i synnerhet, är osvuret bäst. Det går aldrig att lita på att omvärldens superfavorit att leda Turkiet ur ekonomiskt och politiskt moras till sist också är turkarnas.
Bengt Therner, Istanbul

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".