Blåvitt-härvan kan sluta med fängelse

Under slutpläderingen i rättegången om den ekonomiska härvan i IFK Göteborg på tisdagen, yrkade åklagaren på fängelsestraff för de inblandade.

Överåklagare Gunnar Stetler anser att både förre klubbdirektören Mats Persson och tidigare kassören Jan Nilsson ska dömas till fängelse för de ekonomiska brott, bland annat skattebrott, som han hävdar att de begått.

Förtäckt form av lön
Det har de gjort när de har värvat spelare med pengar som egentligen varit en förtäckt form av lön och som de borde ha betalat skatt och sociala avgifter på.

Transaktionerna har gjorts på ett sådant sätt att de inte ska kunna avslöjas säger åklagaren, som också menar att de två vilselett en rad människor, bland annat i styrelsen, och att de har skadat föreningen IFK Göteborg ekonomiskt.

Åklagaren anser också att åtalade spelaren Stefan Selakovics deltagande var en förutsättning för transaktionerna.

– Har han medvetet deltagit i att gömma 1 350 000 kronor från föreningen kan ingen annan påföljd än fängelse komma i fråga, säger Stetler.

Advokat tror inte på fängelse
Försvarsadvokat Per E Samuelsson tror inte på några fängelsedomar. Tvärtom menar han att de åtalade har gjort vad de trodde var rätt, inte minst när det gällde Selakovics övergång.

– Där har Mats Persson gjort en affärsmässig rättshandling när han gjorde den utbetalningen och han har förankrat den i styrelsen på det sätt han skulle göra, säger Samuelsson.

Clara Osvald, Göteborg
clara.osvald@sr.se