Fidel Castro pratade minnen tv-intervju

Kubas ledare Fidel Castro framträdde på tisdagskvällen i en en timme lång tv-intervju i kubansk stats-tv. Det var första gången han gav en intervju sedan han i juli förra året av hälsoskäl tvingades dra sig tillbaka, och delegera makten till sin bror Raul.

Fidel Castro såg betydligt piggare ut än under sina tidigare korta framträdanden i tv. Han talade också tydligare, om än långsammare och grumligare, än innan han blev sjuk.

Även om Castro alldeles klart har blivit mycket bättre så var det ändå en gammal man som slåss med dålig hälsa som trädde fram på kubanernas tv-skärmar.

Ingen statshemlighet
Castro sa också flera gånger att det alltid finns hot mot hälsan och än mer så när man kommit till åren. Själv är han 80 år.

Men han sa också hans hälsotillstånd inte längre är någon statshemlighet, som den var tidigare.

– Jag gör vad jag måste och det är inte mycket mer med det.

I en artikel i kommunistpartiets dagstidning Granma för några dagar sen skrev Castro att hans situation hade varit betydligt allvarligare än vad myndigheterna velat erkänna.

– Det rörde sig om flera operationer, några misslyckades och det är först på senare tid jag kunnat börja äta på egen hand, skrev den kubanske ledaren.

Minnen från Vietnam
Den senaste tiden har Castro skrivit flera uppmärksammade artiklar i Granma och i den timslånga tv-intervjun förklarade han att det fortfarande finns gott om teman han ville behandla.

Annars pratade han mest minnen från en resa till Vietnam 1973. Däremot nämnde han inte någonting om sin framtida politiska roll förutom den som kommentator och rådgivare, kanske ett medgivande av att hans tid i maktens centrum, trots återhämtningen, nu oåterkallerligen är slut.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se