Irakkriget debatterades av republikaner

Irakkriget och invandring dominerade när de tio politiker som vill bli det republikanska partiets presidentkandidat debatterade i New Hampshire natten till onsdagen.

Nio av de tio republikanska presidentkandidaterna ansåg att USA måste stanna kvar i Irak. Flera av dem sa också att det kan komma en situation då USA bombar Iran med taktiska kärnvapen.

– Jag skulle auktorisera användning av taktiska kärnvapen om det inte fanns något annat sätt att i ett förebyggande tillslag slå ut de centrifuger som används till iranska kärnvapen, sa kongressledamoten Duncan Hunter.

Realitet
New Yorks borgmästare Rudy Giuliani som leder i opinionsundersökningarna sa att växthuseffekten är en realitet och att USA bör starta ett projekt av samma dimension som månfärderna för att bryta USA:s oljeberoende.

Senator John McCain som ligger tvåa talade varmt för en snabb utbyggnad av kärnkraften som inte släpper ut växthusgaser.

Det hetaste ämnet var det förslag till en väg till medborgarskap för de 12 miljoner illegala invandrare som finns här i USA. Förslaget har förhandlats fram över partigränserna av bland andra senator McCain och stöds av president Bush. Men de andra angrep McCain för att de nya så kallade z-visum som alla som kommit hit före den 1 januari 2007 ska kunna söka innebär amnesti.

Missnöjda
Trots att det är tio kandidater som tävlar om att bli republikanernas presidentkandidat 2008 är många väljare missnöjda med fältet. Några av dem hoppas på en ny Ronald Reagan i skådespelaren och före detta senatorn Fred Thompson.

Thompson har spelat president i många filmer och är åklagare i tv-serien Law and Order. Thompson ligger redan trea i vissa opinionsundersökningar efter Giuliani och McCain, trots att han inte tänker ge sig in i kampen förrän om några veckor.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se