Ökad personalkontroll inom skolan

Regeringen vill öka kontrollen av personer som vill jobba på förskola, fritids eller i skolan. Betydligt fler än i dag kommer bli tvungna att visa papper på att de inte dömts för sex- eller våldsbrott. Det handlar till exempel om vikarierna.

Beslutet tas idag, torsdag, enligt skolminister Jan Björklund.

– Jag tycker att det är rätt ologiskt att detta inte också gäller den som jobbar ett par terminer som vikarie eller som är där på praktik under lite längre tid. Det är ju inte just det att man har fast anställning som gör att det är känsligt, utan att man under längre tid har med barnen att göra, säger Jan Björklund.

Även vikarier
Den som erbjuds anställning på svenska dagis, eller på fritids eller på en skola, ska redan i dag visa upp ett intyg på att han eller hon inte är dömd för sexbrott, barnporrbrott eller grova våldsbrott.

Men regeringen tänker på torsdagen klubba ett förslag som innebär att även många andra grupper som arbetar nära barn måste visa ett sådant här intyg.

Det gäller till exempel vikarier, praktiserande lärarstudenter eller studerande på Komvux, och den som jobbar med barn som en Ams-åtgärd.

Det gäller även personer som hyrts in från ett bemanningsföretag, och företag som lagar mat eller städar på dagiset eller skolan.

Förståelse
Jan Björklund räknar inte med några klagomål från till exempel bemanningsföretagen.

– Jag tror att det finns en mycket stor förståelse i Sverige för att den som har dömts för mycket grova vålds- eller sexualbrott inte ska jobba i skola eller förskola nära barn. Jag tror tvärtom att om vi inte skulle vidta den här typen av åtgärder så skulle många föräldrar vara väldigt oroliga, säger Jan Björklund.

Förra året begärde drygt 90 000 personer ut utdrag ur polisens belastningsregister i samband med att de sökt jobb. Med de nya reglerna, som ska gälla från april 2008, uppskattar regeringen att ytterligare 28 000 personer per år måste begära utdrag.

Fåtal
Det är bara en en mycket liten del av de som varje år begär ut registerutdraget som verkligen har någon dom bakom sig som hindrar dem från att jobba på skola eller dagis. Förra året handlade det om 74 stycken.

När lagen infördes talade politikerna om att den skulle stoppa pedofiler, men när statistiken undersöktes för några år sen visade det sig att nästan alla domar som upptäcktes i registerkontrollen istället handlade om våldsbrott.

Skyddet viktigast
Finns det då en risk att de här reglerna kan göra det svårare att återanpassa den som till exempel en gång dömts för ett våldsbrott men som sedan avtjänat sitt straff?

– Jag medger att det här är en målkonflikt mellan att å ena sidan upprätthålla ett slags rättstrygghet efter att man avtjänat ett straff även för personer som dömts för grova brott, och å andra sidan att skydda barn och ungdomar. Till sist så har vi i det här fallet vägt det så att det är ännu viktigare att skydda barn och ungdomar, säger Jan Björklund.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se