Lugnt på läktarna under matchen

På EM-kvalmatchen i går mellan Sverige och Island på Råsunda blev det ingen upprepning av skandalscenerna från Köpenhamn i lördags, där en åskådare rusade in på planen och attackerade domaren. Svenska fotbollförbundets säkerhetsansvarige Jan Larsson var nöjd efter slutsignalen

– Man vet ju inte när sånt här händer, att det kan vara impulser till någon som ser hur man kan göra, rättare sagt hur man inte får göra.
– Inte för att det finns någon hotbild kring matchen utan att det kan finnas enstaka människor som vill skapa uppmärksamhet och förstöra för alla oss fotbollsälskare.

En meter högre staket på kortsidorna än vad som annars är brukligt på landskamper. 310 vakter och publikvärdar, istället för som tidigare planerat 250, och varav många riktigt biffiga strängt iakttagandes publiken under hela matchen.

Det var några av konsekvenserna för den här matchen efter händelsen i Köpenhamn. Dessutom genomfördes extra noga kontroller av åskådarna innan de släpptes in på arenan.

Den 8 september är det dags för nästa EM-kvalmatch. Då kommer Danmark på besök till Råsunda.

Jan Larsson säger att diskussionen nu pågår om att skärpa säkerheten ytterligare till den matchen.
– Det skulle kunna vara att titta över hur vi fördelar de här grupperna som vi använder oss av, publikvärdar och ordningsvakter.
– Förmodligen mera åt ordningsvakthållet som ligger under polismans förordnande som har lite mer befogenheter och som är avlönade då kan man ställa lite större krav, säger Jan Larsson säkerhetsansvarig på Svenska fotbollförbundet. 

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se