En kraftfull blå våg i Frankrike

I Frankrike verkar president Sarkozys högerparti UMP gå mot en jordskredsseger i parlamentsvalet, vars första valomgång är nu på söndag.

Bland andra har Sarkozys partikamrater lockat till sig en stor grupp väljare från extremhögern och Nationella Fronten. En av dem är hårfrisörskan Sabine.
– Jag är inte ett dugg intresserad av parlamentsvalet, men visst ska jag rösta ändå, säger Sabine, som nu stödjer Sarkozy.

Hon röker en cigarett på parkeringen utanför sin arbetsplats, hårsalongen The Unic Hairline i den lilla staden La Bassée.

Detta är arbetarområden, där Jean Marie Le Pen tidigare har kunnat fånga missnöjesröster, men Sabine klagar nu över att hennes röst på Nationella Fronten i tidigare val aldrig ledde till några förändringar, medan Sarkozy redan börjat skaka om.

Stora högerframgångar väntas
Många fransmän tycks beredda att följa upp sitt val av president Sarkozy och en kraftfull blå våg väntas i parlamentsvalet. Högerpartiet UMP väntas enligt gårdagens opinionsmätning kunna få ända upp till 460 av de 577 stolarna i Nationalförsamlingen, det vill säga nästan 80 procent av den lagstiftande makten. Socialisterna får kanske omkring 100 platser.

Över 7 600 kandidater ställer upp för cirka 80 partier, men de måste få minst 12,5 procent av rösterna i sin valkrets för att gå vidare till andra valomgången.

Slutstriden kommer på många håll att stå mellan bara UMP och socialistpartiet. Med Sarkozys starka popularitetssiffror är segern given och många verkar liksom hårfrisörskan Sabine vara ganska ointresserade inför söndagen. 

Alice Petrén i La Bassée i norra Frankrike
alice.petren@sr.se