Två häktade för mordet på Helén

De båda män som suttit anhållna som misstänkta för mordet på 10-åriga Helén Nilsson i Hörby i Skåne 1989 häktades på torsdagen av tingsrätten i Kristianstad, som på sannolika skäl misstänkta för människorov och mord. Det är alltså häktade på den högre graden av misstanke, men en av de häktades ombud, advokat Sven Fagrenius, tycker inte att bevisen räcker.
– Jag säger att det är anmärkningsvärt att det är samma uppgifter som har kommit fram idag som för 13 år sedan, och att dessa idag skulle leda fram till att det är sannolika skäl, det är något märkligt. Tidigare på torsdagen sade chefsåklagare Per Andersson till Ekot att misstankarna stärkts mot de två männen, men han ville inte säga på vilket sätt mer än att det framkommit uppgifter under veckan som stärkt misstankarna. ”En dundertabbe av polisen” Sven Fagrenius säger så här om mordutredningen, och de enligt honom gamla uppgifterna som alltså räckte till att få hans klient häktad på torsdagen: – Det är naturligtvis en dundertabbe av polisen som inte har tagit fram dessa för 13 år sedan eller 10 år sedan. En av de häktade har tidigare dömts för sexuellt utnyttjande av barn. Det var den uppgiften tillsammans med uppgiften att det fanns någon sorts relation mellan de två männen och den mördade Helén Nilsson som fick polisen att intressera sig för de två männen. DNA-prover kan avgöra Enligt mordutredarna kan DNA-prover komma att få avgörande betydelse då man jämför de häktade männens DNA med det biologiska material som hittades på den våldtagna och ihjälslagna flickan. Också Sven Fagrenius är av uppfattningen att provresultatet är viktigt: – Vi väntar nu alltså på att DNA-tester och sådant blir klara och hoppas att de ska fria honom, säger han.
Jens Ericson, Malmö

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".