Stockholmbörsen rasade på torsdagen

För andra gången i år är det kraftig oro på Stockhomlsbörsen. Index låg strax innan stängning på minus 3,8 procent, och under dagen har investmentbanken Morgan Stanley hissat en varningsflagg för börsen.

Trots det kraftiga kursfallet idag är index fortfarande omkring åtta procent högre än läget vid årsskiftet. När det var oroligt förra gången i slutet av februari sjönk börsen med runt sex procent. Men sedan dess har uppgången varit desto större och Stockholmsbörsen har vid flera tillfällen därefter slagit kursrekord. 

Svartsyn
Som mest har index i år gått upp med 13 - 14 procent. Just nu är det alltså svartsyn som gäller. Med signaler om brist på viss arbetskraft, löneavtal och tecken på högre kostnadstryck, stigande inflation och beslut om räntehöjningar kan bana väg för l pessimism.

En före detta börschef, som Bengt Rydén, har varnat för ett börsfall och till kommer att utländska börser föll när Stockholmsbörsen var stängd under nationaldagen. Men om dagens nedgång bara är ett hack kurvan är det ingen som vet.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se