Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Detta är sändningsledningen vid Sveriges Radio med ett viktigt meddelande till allmänheten i Sundsvalls kommun, Västernorrlands län. Det brinner i ett ställverk utanför Stockvik med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västernorrland.
(Publicerat igår kl 23.44)

Forskarprotester mot genpatent

Forskare i Sverige kan tvingas skicka blodprover från svenska kvinnor för analys till ett USA-företag, om ett nytt EG-direktiv genomförs. På torsdagen protesterar forskarna hos Justitiedepartementet mot det nya lagförslag som krävs för att införa direktivet.
Kommersialiseringen av forskningen var temat för ett möte vid Vetenskapsrådet på torsdagen. Allt fler forskare har egna företag och det finns flera exempel på hur forskning kan styras och påverkas av kommersiella intressen. Kräver att få utföra alla analyser En av de frågor som direkt kan påverka svensk sjukvård handlar om patent på gener. Ett amerikanskt företag, Myriad Genetics, har fått patent på analysmetoden för de ärftliga bröstcancergenerna. Bolaget kräver nu att mot betalning få utföra alla analyser av blodprov där forskarna misstänker ärftlig bröstcancer. Sverige har redan skrivit under det EG-direktiv som godkänner förfarandet, men för att genomföra det krävs en ny lag, som just nu förbereds på Justitiedepartementet. Andra länder, bland andra Holland och Belgien, har protesterat mot direktivet, men inte Sverige. Jan Wahlström är en av de forskare som är kritiska: – Jag tycker det vore värdefullt om Sverige tagit aktiv ställning i den här frågan, säger han. Från början fanns det ju ett väldigt stort intresse av att genomföra de här EU-direktiven så fort som möjligt. Egentligen tror jag inte man såg några problem över huvud taget, vilket jag tyvärr måste säga berodde på en aningslöshet. Man förstår inte de etiska konsekvenserna av de här frågorna. Kostnaderna ökar De viktigaste konsekvenserna för patienterna hävdar Jan Wahlström är att det kan bli dyrare att ta prover, om man måste betala pengar till företag som äger patent. Kritikerna anser att EG-direktivet bygger på föråldrad kunskap, att man inte visste tillräckligt om människans arvsmasssa när det skrevs. Man ifrågasätter också om det går att ta patent på delar av vår arvsmassa. Den fyller nämligen inte kraven på vanliga patent, som att det ska finnas en uppfinning av hög kvalitet bakom patentansökan. Dessutom kan patent på gener ge oönskade konskekvenser för forskning och sjukvård. Till exempel så att forskarna själva blir mer inriktade på att forska på områden där de kan få patent och inkomster än inom exempelvis grundforskning. – Det finns två sidor av det här, säger Jan Wahlström. Det finns ett stort värde i att kunan ta och utveckla patent. Men samtidigt måste man ju se till att man inte hanterar frågan på ett sådant sätt att människor i allmänhet blir negativt påverkade och tror att forskarna sysslar med att ta patent på deras gener som finns i deras egna kroppar. De frågorna är också viktiga.
Anna Larsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".