Swedbank i rysk karantän i tre månader

Swedbanks ryska verksamhet stoppas en kort tid efter att banken lanserats under sitt nuvarande namn i Ryssland. Banken anklagas för att ha brutit mot centralbankens regler när det gäller penningtvätt.

Swedbanks Moskvakontors telefonväxel är nedringd. Många vill veta vad som händer nu sedan ryska centralbanken stoppat stora delar av bankens ryska verksamhet i tre månader.

Detta för att banken brutit mot rysk lagstiftning och regler om penningtvätt. Men det är inte särskilt svårt att göra det. Byråkratin kring bankernas rapportering är omfattande, närmast dagligen måste bankerna rapportera till centralbanken.

Att missa en deadline kan bli ödesdigert, säger en svensk bankman som arbetat länge på den ryska marknaden.

Snabbväxande under uppsikt
Rapportsystemet har blivit mer omfattande och kontrollen hårdare då centralbanken haft en kampanj mot penningtvätt. Banker som mest fungerat som front för skumma affärer har stängts.

Swedbank är relativt ny i Ryssland och har tre kontor som bara för knappt en månad sedan bytte namn från Hansabank, som är Swedbanks partner i Baltikum, till Swedbank.

Den revision som riksbanken nu gjort mot Swedbank i Ryssland rör mars och april då banken fortfarande hette Hansabank. 

Ej politiskt betingat
Källor ekonomiekot talat med här i Moskva avfärdar att detta är riktat mot utländska banker eller politiskt betingat. Istället handlar det om att banker som växer snabbt blir mer utsatta för extra kontroll.

Swedbank är ett sådan exempel. Banken var största sponsor vid ett rysk-svenskt affärsforum i Moskva i maj och har idag en utlåning på fyra miljarder kronor här. 238 anställda finns i Moskva, Kaliningrad och St Petersburg.

För utländska banker finns stora möjligheter i Ryssland. Här är behovet av krediter stort och räntan mycket högre. Banker lånar ut till kapitalvaror och lägenheter med räntor på över tio procent.

Swedbanks plan är att öppna 15 nya bankkontor i år i Ryssland. 

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se