Sderots invånare flyr raketregnet

I Israel växer kritiken mot regeringen men också mot militären för att den inte anses göra tillräckligt för att stoppa militanta palestiniers raketbeskjutning från Gaza in till Israel. Den senaste tiden har två civila israeler dödats och fler än 20 har skadats av raketerna. Ekot besökte staden Sderot i södra Israel, fem kilometer från gränsen mot Gaza och träffade stadens borgmästare Eli Moyal.

– Det finns bara ett sätt att bekämpa terrorism, döda dem. Det är så enkelt. Det är vad USA och även vad EU gör.

Eli Moyal sitter bakåtlutad i sin kontorsstol med fötterna på skrivbordet. Skorna har han tagit av sig. Han är så trött på raketbeskjutningen från Gaza, fem kilometer bort. Han säger också att han är rädd men inte panikslagen.

Borgmästaren säger att han brukar be till gud när sirenerna börjar tjuta och varna för att en raket är på väg. Då ska man ha 15 sekunder på sig för att hinna ner i ett skyddsrum, vilket är omöjligt, men han säger att han ändå försöker att ta sig ner från kontoret på tredje våningen till entréplanet i kommunhuset. Det finns nämligen inget skyddsrum här säger han sedan.

Eli Moyal tillhör högerpartiet Likud, men skämtar bort det med att ingen är felfri. Han har varit borgmästare över två val, hittills nio år. Efter valet nästa år hoppar han av. Han är mycket kritisk mot framför allt regeringen som han anser har varit mesig och inte tagit raketbeskjutningen på tillräckligt stort allvar, precis som militären.

Sedan tre veckor tillbaka har över 285 qassamraketer skjutits från Gaza av militanta palestinier in över Israel. Ungefär hälften har hamnat i eller kring Sderot där ungefär 25 tusen personer bor. Hälften av dem har hittills givit sig av - tillfälligt eller för gott.

Armén har gjort vissa förstärkningar för att hjälpa dem som bor här i området, som att göra förflyttningar av soldater hit, men det anser Eli Moyal bara handlar om politiska markeringar, inte praktiska åtgärder. Även om det sedan en tid faktiskt är hans egen 28 årige son, Ladan, som är major och som numera för befälet för soldaterna kring Sderot.

Jag frågar honom då vad dom pratar om på kvällarna, far och son, borgmästaren och majoren. Han ler lite som om han inte riktigt vill svara på frågan men säger ändå att till slut så måste Israel gå in i Gaza och städa upp bland terroristnästena. Visst kommer palestinierna att få betala ett stort pris men, cé la vie, det är så det är.

Jan Andersson, Sderot i södra Israel
jan.andersson@sr.se