Nytt bakslag för Bush-administrationen

Natten till fredag led president George Bush och republikaner och demokrater i det politiska mittfältet ett förödande nederlag i den amerikanska senaten, då det som skulle bli en kompromisslösning om invandring och gränsskydd sprack.

12 miljoner illegala invandrare skulle få en väg till medborgarskap samtidigt som USA:s gräns särskilt mot Mexiko kraftigt skulle förstärkas.

Det skulle ha blivit den historiska kompromissen mellan republikaner och demokrater, framförhandlad under ledning av den republikanske senatorn och presidentkandidaten John McCain och den demokratiske senatorn Ted Kennedy. Uppgörelsen stöddes av president George Bush.

Men presidentens auktoritet är kraftigt försvagad och den konservativa delen av republikanerna i senaten vägrade rösta för kompromissförslaget och en del demokrater kritiserade kompromissen från vänster.

”Borde jaga terrorister istället”
- Har vi förmågan att överhuvudtaget få någonting gjort längre sa republikanen Trent Lott och demokraten Ted Kennedy rasande.

- Det är en djungeln vid den gränsen, varje dag utan den nya lagstiftning jagar gränspolisen människor i öknen som är trädgårdsarbetare. De borde vara ute där för att jaga terrorister och smugglare, sade senator Kennedy.

Omröstningen i senaten innebär också att George Bush nu blivit en så kallad ”Lame Duck”, det vill säga att han sannolikt inte kommer att kunna få igenom några politiska beslut av betydelse i kongressen under resten av sin presidenttid.

Invandringsfrågan kommer nu istället att bli ett betydelsefullt ämne i presidentvalskampanjen utan att någon behöver känna sig bunden av en kompromiss.

Förlorarna är de illegala invandrarna och också säkerheten eftersom myndigheterna kommer ha fortsatt svårt att veta vem som befinner sig i USA.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se