400 miljarder i bistånd till Afrika

Uppdaterad 17:45
På G8-mötet i tyska Heiligendamm har ledarna idag beslutat att avsätta drygt 400 miljarder i bistånd till bekämpning av sjukdomar som aids, tuberkulos och malaria i Afrika.

Francoise Ndayishimiye, själv smittad av hiv, är en av många som är på toppmötet för att slåss för mer pengar till bekämpningen av dessa sjukdomar.

Hon är en av dem det handlar om. Hemma i Burundi jobbar hon som läkare. Hon har fyra barn – fyra flickor. Hon är 40 år och tillhör liksom sin man en av de många i Afrika som har hiv.

– Jag har haft tur, jag har fortfarande hälsan. Min man går på behandling och mina flickor är fortfarande friska, säger Francoise Ndayishimiye.

– Beslutet här på toppmötet att den globala fonden nu ska fyllas på med 60 miljarder dollar kommer inte att förändra situationen på kort sikt i Burundi.

Lång väntelista
Bara var tredje hiv-positiv som behöver medicin får behandling. Väntelistan är lång och de har inte råd att köpa medicin. Nu finns ett löfte om att den här väntelistan ska kortas, men när det kommer att ske är oklart.

– Det tar lång tid innan pengarna förvandlas till vård, säger Francoise Ndayishimiye.

Hälften av pengarna går nu till den fond som G8 instiftade för sju år sedan, för att bekämpa aids, malaria och tuberkulos. Det är så mycket pengar som fonden krävt för att klara sina åtaganden de närmaste fem åren.

Internationella insatser
Den övriga hälften, 30 miljarder dollar går till aidsprojekt som driva av USA. Det har varit stötestenen på mötet. Europa vill fylla på fonden och satsa på gemensamma internationella insatser, medan USA har velat prioritera egna projekt.

Kompromissen anses som acceptabel av flera biståndsorganisationer här på plats, men ändå långt ifrån tillräcklig.

Aidsmedicin till alla 2010
På mötet i Gleeneagels för två år sedan bestämde G8 att alla som behöver aidsmediciner ska ha tillgång till dem 2010. Detta är ett mål som G8 står fast vid, men pengarna räcker inte, säger Patrick Watt från Action aid.

Man skulle behöva gå mycket längre, tio miljoner människor behöver hjälp, men nu räcker pengarna bara till fem miljoner människor.

Sören Granath, Kühlungsborn
soren.granath@sr.se

Kristian Åström, Kühlungsborn
kristian.astrom@sr.se