Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Messing: Bredband åt alla känns långt borta

Ulrica Messing är Sveriges nya i IT-minister och ett av de områden hon nu får ansvar för är landets digitala kommunikationer, det vill säga bredband. Hon säger att hon tänker försöka få fram mer pengar till regeringens bredbandssatsning om det behövs, eftersom bredband är en viktig regionalpolitisk fråga.
–Sverige har haft hög svansföring vad gäller IT-politiken och vi ska fortsätta att ha det, säger Ulrica Messing. Därför vill jag börja med att använda de pengar och möjligheter som regeringen avsatt. Om det inte räcker är jag beredd att diskutera ytterligare pengar. Som Sveriges nya IT-minister får Ulrica Messing nu förvalta arvet av Björn Rosengrens bredbandspolitik. En politik som fått kritik då många kommuner med svag ekonomi inte anser sig ha råd att bygga trots de statliga bidragen. Alldeles för lite pengar har avsatts, menar många av kritikerna som tycker att regeringen borde inse att ett bredbandsnät är lika viktigt som telenätet eller järnvägsnätet. Men när den nya IT-ministern nu pratar om att skjuta till mer pengar om det behövs handlar det inte om att regeringen skall ta hela ansvaret för bredbandsutbyggnaden i Sverige. Lösningen tror Ulrica Messing är mer samarbete. –Jag vill se mer samarbete och samverkan. Mellan stat och kommuner, mellan kommuner och mellan kommuner och näringsliv. Bredband åt alla, sa Björn Rosengren. Kommer du också att säga det? –Nej, det tänker jag inte. Däremot är det en viktig politisk fråga och en politisk prioritering. Men den dagen alla får möjlighet till bredband kopplat till sin stuga - det känns ganska långt borta.
Thorbjörn Carlsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".