G8-mötet avslutat

I Heiligendamm i Tyskland avslutas nu G8-mötet efter tre dagar av både våldsamma kravaller och politiska överraskningar.

För Angela Merkel är mötet en stor framgång. Tyska tidningar utropar henne på förstasidor som en vinnare och i ett fall, korar henne till Miss World. Internationella medier hyllar hennes förmåga att få stridande parter att i slutändan enas.

Vad mötet för med sig i praktiken är det delade meningar om. G8 lovar 60 miljarder dollar till bekämpning av aids, malaria och tuberkulos. För lite säger biståndsorganisationer, även om det är mer än somliga förväntade sig.

Minskade utsläpp
Klimatfrågan hör till mötets överraskningar. Veckan före mötet sänkte Angela Merkel förväntningarna, och fram till torsdag eftermiddag trodde de flesta att det inte skulle bli något. Men USA böjde sig, utsläppen måste minskas och det ska ske inom ramen för FN-förhandlingar. 

Men kritik finns. I uppgörelsen saknas konkreta siffror, det är en politisk deklaration som inte är förpliktigande och den säger inget om vem som måste minska sina utsläpp.
Demonstrationerna, som fick stora rubriker efter kravallerna i Rostock, avklingade och blev till största delen fredliga.

– Kanske berodde det på vädret? sa Angela Merkel på den avslutande presskonferensen.

Kristian Åström, Kühlungsborn
kristian.astrom@sr.se