Jordgubbsfusk avslöjas på kemisk väg

Jordgubbar märkta ”svenska bär” kan vara importerade och i sämsta fall av låg kvalitet. För att avslöja fuskare överväger Jordbruksverket att börja testa bären på kemisk väg.

Christina Berg som köpte jordgubbar i Jönköping idag, fredag, var tveksam till om de verkligen var svenska. 

– Jag litar inte riktigt på det, nej. Det finns ingen garanti. 

Är det viktigt för dig om det är svenskt eller inte? 

– Ja, jag tycker det är skillnad. De är mycket sötare, svenska jordgubbar. 

Så du tror att du ibland lurad?

– Ja, det tror jag.

Och ändå köper du? 

– Ja, för jag vill ha jordgubbar, just idag, säger hon.  

Det är inte alls säkert att jordgubbarna som kallas svenska verkligen är det. Misstankar om fusk och ommärkning dyker upp gång på gång. Nu senast är det tidningen Punkt Se som hävdar sig ha bildbevis på hur tiotusentals liter utländska gubbar packas om till svenskmärkta kartonger i ett industriområde i Göteborg. Enligt

Magnus Engstedt som är trädgårdskonsulent och bärrådgivare på i Jönköping brukar detta ske när det är ont om svenska bär och priserna därmed stiger. 

– Det handlar ju om att sälja en produkt under falska förespeglingar. För svenska bär är som regel lite dyrare. Får vi då en annan vara som är en lågprisvara som kommer utifrån, kanske överskottsbär, blir Sverige en dumpingmarknad. Plötsligt blir de bären svenska och man får ett merpris på 5-6 kronor per liter. Det är ju helt tokigt, säger han.

Kemisk kontroll
Men om det skulle röra sig om fusk så har det hittills aldrig gått att bevisa till hundra procent enligt Jordbruksverket. Men det kan det nu bli ändring på, enligt Christina Matsson på Jordbruksverket överväger man nu att med hjälp av ny teknik börja göra så kallade isotopiska tester, en slags kemisk kontroll av jordgubbar för att säkerställa ursprunget.

Testerna är dyra, men skulle kunna användas i tveksamma fall för att stoppa fusket. Något som Magnus Engstedt välkomnar.

– Ja, det hade ju varit alldeles fantastiskt om man verkligen har metoder som klart kan fastlägga de här sambanden. Det skulle väl alla uppskatta, både från odlingshåll och från konsumenthåll.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se