Polen väntas bevilja amerikansk robotbas

För en stund sedan landade USA:s president George Bush i Gdansk i Polen för ett möte med landets president Lech Kaczynski. På dagordningen står ett enda ämne: den kontroversiella antirobotskölden som USA vill placera vid Polens Östersjökust.

Till besvikelse för oss journalister sa den magsjuke George Bush ingenting på Lech Walesa-flygplatsen här i Gdansk. De båda för dagen slipslösa presidenterna George Bush och Lech Kaczynski satte sig genast i helikoptern Marine One och lät sig transporteras till halvön Hel.  

Kina har uttalat sig negativt
De både statscheferna träffas på ett som det heter slipslöst arbetsmöte i den polske presidentens sommarresidens ett par mil härifrån.

Officiellt har Polen ännu inte sagt ja till robotanläggningen men dagens möte väntas leda fram till ett sådant ja. Det ryska utspelet i går av president Putin om att placera radaranläggningen inte i Tjeckien utan i Azerbajdzjan avvisas i dag vänligt av Nato-chefen. Azerbajdzjan ligger alltför nära de så kallade skurkstater som robotskölden ska skydda emot.

Nytt är emellertid att Kina för första gången uttalat sig officiellt mot robotanläggningen i Polen.

Kritiken växer
Det pågående mötet några mil härifrån Gdansk sker på betryggande avstånd från alla hitresta antiglobalister och ungdomar som inte vill ha den amerikanska antirobotskölden i Polen. 

Också i Polen växer motståndet mot robotanläggningen och politiker och ledarskribenter frågar sig allt oftare vilket pris Polen måste betala för att hysa robotanläggningen.

Kjell Albin Abrahamson, Gdansk
kjell_albin.abrahamson@sr.se