USA byter försvarschef

Den amerikanska regeringen har tvingats till ytterligare en förändring landets militärledning som en konsekvens av Irakkriget. På fredagen meddelade försvarsministern att den högste militären i landet, försvarschefen Peter Pace inte får nytt förtroende.

Nyheten om bytet på den högsta amerikanska militära posten fick mycket stor uppmärksamhet här i USA. Den var först i tv-bolagets CBS stora nyhetssändning liksom i alla de andra stora tv-kanalerna.

Bytet tolkades av många bedömare som att misslyckandena i Irakkriget tvingat Bushadministrationen att göra ytterligare en stor personell förändring.

Bakom kriget
Försvarschefen Peter Pace, president Bush:s närmaste militära rådgivare, anses vara en av de stora arkitetekterna bakom Irakkriget. Han var med redan i inledningstadiet när Donald Rumsfeld fortfarande var försvarsminister. För tvår år sedan upphöjdes han till chef för försvaret.

Sedan Robert Gates tillträdde som försvarsminister har många i den högsta militära ledningen med ansvar för kriget i Irak bytts ut, nu alltså även Pace.

Även om försvarsministern å ena sidan sa att han gärna hade behållit Pace på posten, sa han å den andra sidan att beslutet att byta försvarschef var det bästa beslutet för landet, sett till den senaste tidens utveckling.

Kampen
Försvarsminister Gates syftade på de senaste månandernas hårda kamp mellan kongressen och presidenten om hur Irakkriget skulle skötas. Han var helt enkelt orolig för att ytterligare en period med Pace som försvarschef skulle skapa ännu skarpare kritik från kongressen.

Pace avgår i september och ersätts då av chefen för flottan, amiral Michael Mullen.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se