Hårda strider i palestinskt flyktingläger

Uppdaterad 16:15

I norra Libanon kring det palestinska flyktinglägret Nahr al-Bared, har de hårdaste striderna hittills rasat på lördagen. De stridande är den libanesiska armén och den militanta islamistiska grupp som kallar sig för Fatah al-Islam.

Vår utsände rapporterade på lördagen om tung artilleribeskjutning från armén mot flyktinglägret där den militanta gruppen förskansat sig.

Trots att det är tre kilometer till det som är centrum för striderna skakar hela kroppen när artillerigranterna exploderar bortom kullarna. Explosionerna skallar mellan bergen.

Gevärssmatter
En tjock, svart, rökstod vilar över hela lägret. Då och då hörs smatter från gevärseld när de militanta islamisterna besvarar elden från armén.

Exakt hur många dödsoffer striderna krävt hittills är oklart men olika uppgifter talar om minst 110 döda.

Hammad Assad bor på tredje våningen i ett hus, några kilometer från flyktinglägret Nahr al-Bared och han och hans familj följer noga utvecklingen från balkongen.

Hammad Assad förklarar att det har varit mycket hård beskjutning sedan tidigt i morse mellan armén och de militanta islamisterna, som ibland också skjuter bort mot husen där han och familjen bor. Men han är inte rädd säger han.

4 000 personer kvar
Striderna har pågått i tre veckor och uppskattningsvis 4 000 palestinier som bor i flyktinglägret har inte lyckats fly, utan finns kvar tillsammans med de 500-600 islamisterna. Gruppen Fatah al-Islams krigare har sagt att de ska slåss intill döden.

Det har också pågått olika förhandlingar och diskussioner idag för att ändå försöka få Fatah al-Islam att lämna lägret. Men förhandlingarna har än så länge varit resultatlösa.

Armén har därför under dagen skickat ännu fler soldater och mer ammunition längs vägarna hit upp mot norra Libanon.

Jan Andersson, vid Nahr al-Bared
jan.andersson@sr.se