Mest "business" vid Kinabesök

Ett soligt Sverige rullade ut sin finaste röda matta på lördagen, då den kinesiske presidenten Hu Jintao på allvar inledde det första kinesiska statsbesöket någonsin.

Det applåderades för Hu Jintao, som sa sig önska att Sverige och Kina förblir goda vänner, med ömsesidig politisk förståelse och praktiskt samarbete.

Det var eskort med Jasplan då han kom, sjuglasvagn till slottet i morse och folkfest i Göteborg, där det kinesiska statsbesöket sammanfall med ostindiefararkopian Götheborgs hemkomst efter ett och ett halvt år på Sidenvägen till havs.

Långt borta från protester
Protester mot diktaturen Kinas hantering av mänskliga rättigheter låg idag långt bortom horisonten.

Möjligen var frågan i Göteborg vad som var viktigast, båten eller presidenten.

– Lika viktiga, sa Chao Chai, kinesisk fyrverkerifabrikant, som hade varit med och tagit emot ostindiefararen i Kanton. Nu han här, också det ett besked.

För svenskt näringsliv, och i detta Volvo-chefen Leif Johansson, som till och fick Hu Jintao på besök i fabriken, är detta kinesiska statsbesök bland det största som hänt.

– Det är självklart bra för svenska företag och svensk industri. Och det är bra för Volvo också, sa Leif Johansson.

Möte med Reinfeldt
På söndagen sker det politiskt viktiga samtalet med statsminister Reinfeldt. Det blir möte med partiernas representanter, undertecknande av två samarbetsavtal. Ett handlar om ett vetenskapligt miljösamarbete, egentligen en förlängning av ett existerande, och ett avtal om så kallade CSR, om företags ansvarstagande etiskt, socialt och miljömässigt.

Tre affärskontrakt mellan svenska och kinesiska företag skrivs också under, affärer på i storleksordningen tio miljarder kronor.

Business
Ty tyngdpunkten är business. Förutom Volvobesöket, frukost med Wallenbergarna på Haga slott och jättemiddag på Grand Hotel med svenskt näringslivs övriga grädda med få invändningar mot att gästen är leninist och leder världens största kommunistparti.

Med Hu Jintaos tillskyndare, framlidne Deng Xiaopings ord: ”det spelar ingen roll om katterna är svarta eller grå så länge de fångar möss”.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se